perjantai 7. maaliskuuta 2014

Suomi vs. USA - Ratsastus

Jälleen kerran sanon tähän alkuun tämän kuuluisan tarinan: Kerron omista kokemuksistani. Asioita ja tavoista, jotka me teemme juuri kyseisellä tallilla.

Mähän käyn tässä ihan lähettyvillä olevalla tallilla. Tallimme on estetalli, joka on aikoinaan ollut myöskin
kenttäratsastustalli, mutta omistajan leikkauksen myötä siirrytty ilmeisesti pelkästään esteratsastukseen. Talliltamme löytyy kaksi valmentajaa.  Nimiä en nyt uskalla tähän heittää, kun en ole heiltä lupaa tähän kysyneet. Mun valmentajana toimii tallinomistaja, vaikka kylläkin molemmat siellä kentällä mulle ohjeita huutaa. Eli kyllä, molemmat valmentajat ovat yleensä samaan aikaan kentällä ja he huutavat molemmat ohjeita. Tästä syystä heillä on oltava selvät pelisäännöt ja yhteiset näkemykset hevosasioista.

Millainen tallipiiri täälläpäin sitten on? Suomessa yleisesti ottaen kaikki hevospiirreissä puhuvat pahaa toisistaan. Kaikki mollataan ja vain itse voi olla paras. Ehhei, sellaista ei täällä tapahdu! Täällä jokainen tallilainen on yhtä hyvä ja kisat kisataan tiiminä. Kaikkia kannustetaan, ketään ei jätetä yksin. Hevosia ei niinkään omita. Vaikka tallillamme on kaikki joidenkin muiden kisahevosia tai sitten harrastehevosia niin kaikki vaihtelevat hevosia. Kaikkia kisoja et mene sillä sun ikiomalla kultamussukalla.

Monillahan on kuva, että jenkeissä mennään vain westerniä. Kouluissa on rodeojoukkeet ja ainakin täällä, Texasissa cowboyta ja tyttöjä on pitäjät täynnä. Tämä käsitys on kyllä toisaalta totta. Meidän tallilla ainakin. Me harjoittelemme esteratsastuksen oheella myöskin lännenratsastusta (tästä onkin varmaan mun innostus westerniin lähtenyt. Varo vaan Aappa, varastan Nikon). Kouluratsastushan on ihan huuhaata täällä. Painellaan estejalustimilla (jotka on muuten ihan hirveän lyhkäset) ja haahuillaan vaan ympärikenttää sen 20 minuuttia ja sitten hypätään pari hyppyä. Tuolta kuulostaa "koulutunti". Mä oon meistä ainut joka osaa edes pohkeenväistöä täällä. Siinä onkin se syy miksi usein kiipeän eri hevosten selkään. Ihan läpiratsastuksen puolesta. Vaikka valmentajat sen yleensä tekevät, mutta hekään eivät osaa pohkeenväistöä ja toinen valmentajistamme ei edes ratsasta enää.

Yksi asia on kyllä täällä mikä mua häiritsee aika paljonkin. Jokaiselle ratsastajalla on oma satula. Satula ei ole hevoskohtainen. Tälläinen meininkin on ihan päinvastainen kuin Suomessa. Mun makuuni Suomessa oleva tyyli on huomattavasti parempi. Toki täällä on varmaan hevoset aika pitkälti tottunut siihen, että satulat ei ns. sovi. Vaikka eihän ne nyt kauhean epäsopivia voi mitkään olla, kun hierojat antavat positiivistä palautetta hevosten selistä ja peppullihaksista. Suurinosa hevosista vielä käyttää selkää hyvin hypyissä ja kulkee eteenpäin mielellään. Meillä menee hauskasti myös varustus, jos ottaa huomioon, että kysessä on estetalli. Suitset on koulusuitsien näköiset (hevosihmisest tietää miltä ne näyttää. En oikein osaa niitä kuvailla), valkoinen huopa, valkoinen romaani ja valkoiset pintelit ja pisteenä I:n päälle tulee martingaali. Mulla alkuun hankaluuksia tajuta, että miten se martingaali toimii. Yleensä martingaali kiinitetään ohjiin, mutta ei täällä. Nämä osat, jotka me laitamme ohjiin ovat täällä yhdessä osassa ja se tulee turparemmiin. Eli kun suljet turparemmia laitat lenkin siitä välistä ja vólaa!

No mites täällä irroitellaan hevosilla, kun maastomahdollisuuksia ei oikeastaan ole? Jos haluat lähteä maastoilemaan joudut kuljettamaan hevostasi noin tunnin tai puolitoista tuntia. Meiltä löytyy iso tarha/laidun tallirakennuksen takaa, jossa on myös maastoesteitä. Hevoset tarhaavat 10 tuntia vuorokaudessa ja kesällä ne ovat koko yön ulkona aina sään lämpemiseen saakka. Joten pitkä tarhaus sekä piristävät maastoeste hyppelyt pitävät hevoset virkeinä. Ainakin pitävät nämä hevoset. Selvästi ilmeistä näkee, että ovat iloisia!
SAITTEKO KAIKEN TARPEELLISEN ESILLE? MILLAISIIN TAPOIHIN TE OLETTE TOTTUNEET?

7 kommenttia:

  1. Tää oli tosi mielenkiintonen! Jotenki vaikee käsittää noita joitain juttuja, esim Suomessahan kouluratsastus on kaiken perusta nii miten siellä voi olla noin erilainen käsitys. Olis kiva saada tästä aiheesta viel lisää postauksia, tai vaikka jonkun ihmisen sieltä kirjottaa perusteluita miks ne tekee niinku tekee :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin se vaan menee, mutta nääkin on kuitenkin tosi hyviä, kun viime vuonna otti mestaruuden.. Voisin mä yrittää jonkun saada tänne kirjoittamaan, mutta nyt on kisakausi menossa niin en tiedä miten kerkeää..

      Poista
  2. hei mä luin just eilen jostai vanhasta heppahullusta että tollasii normaalisti martingaalit on :Dd en oo koskaa ees nähny sellasii turparemmii kiinnitettyi mut siin selitettii et yleensä esteratsastajat käyttää niit ohjii kiinnitettävii siks et heppa saa tarvittaes enemmä venyttää ittees estee pääl :D hassuu ku oon luullu ain et o vaa yhemoist martingaalii

    VastaaPoista
  3. toi toka kuva on mun ottama ;) tälläsiä lisää, näitä on kiva lukea. :D

    VastaaPoista
  4. musta toi turparemmiin kiinnitettävä on parempi, koska et pääse nyppimään martingaalia ohjilla, you know :D

    VastaaPoista
  5. Pitää varmaa käyd hakees Niko ruotsiin ja piilottaa se mein takapihalle ennen ku sä kerkeet suomeen sieltä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ootpas sä tyhmä, nythän sä kerroit sen suunnitelman ja voin hakea sen ruotsista!

      Poista