perjantai 4. lokakuuta 2013

PSSM- positiivinen hevonen

Huomatkaahan, että nämä tavat ovat todettu hyväksi Wespukalle, mutta joidenkin muiden voi olla pahempia/helpompi!

Mikä se on ja miten se vaikuttaa jokapäiväiseen elämään?  PSSM  on toisinsanottuna Polysaccharide Storage Myopathy. PSSM alkaa usein oireilemaan ekan kerran 2-3 vuotiaana, mutta poikkeuksiakin löytyy, että milloin se alkaa, esimerkiksi Wespukka sai ekan kohtauksensa ollessaan 8 - vuotias takana estehevosen ura, mutta PSSM puhjettua, joka useinmiten on geeniperäinen varsinkin 1 tyyppi, joka Wespukalla siis on. PSSM on siis lihasperäinen sairaus, joka aiheuttaa pahaa lihaskramppia sekä lihasten nopeaa surkastumista.


PSSM positiivisen hevosen ruokinta on melko tarkkaa. Ruuan tulee olla korkea rasvaista, mutta ei saa sisältää paljoa sokeria sekä ruuan vastapainoksi hevosen pitää liikkua päivittäin vähentääkseen riskiä, että hevonen saisi kohtauksen. 

Parashan olisi PSSM- positiivisille hevoselle, että se saisi olla pihatossa ja sen lisäksi joku vielä liikuttaisi sen! Liikuttaessa ratsastajan pitää tarkkaile hevosen käytöstä, sillä tämän tyyppinen hevonen ei "saa" ravata vaan sen pitää mennä jogia eli hidasta ravia. 10-20 minuuttia "oikeeta" ravia voi puhkasta kohtauksen. Laukkaa suositellaan vain 1-2 kertaa viikossa, sillä laukassa hevonen joutuu käyttämään takajalan lihaksia enemmän kuin ravissa ja PSSM on enemmänkin takapään sairaus.



HERÄSIKÖ JOTAIN KYSYMYKSIÄ KOSKIEN PSSM SAIRAUTTA? 

5 kommenttia:

  1. Löysin juuri blogisi ja ajattelin nyt kommentoida ekan kerran ;)

    Enpäs ole ikinä kuullutkaan tällaisesta sairaudesta! Jännä että oikea ravi voi puhkaista kohtauksen noinkin helpolla :o Millainen kohtaus sitten on? Oletko itse koskaan nähnyt?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. PSSM harvemmin esiintyy suomessa sillä se on tyypillinen pinto sekä quarter hevosille. Kohtauksen saadessa hevosella alkaa raju ontuminen sekä takapään ja mahan alueen kramppaus, ja en oo nähnyt yhtään kohtausta, mutta onneksi Wes on saanut viimeksi kohtauksen kaksi vuotta sitten

      Poista
    2. Ja tervetuloa mukaan, itse seuraan sun blogia myös ;)

      Poista
    3. Arvelinkin vähän että on juuri noiden lännenhevosten sairaus kun jogistakin puhuit :) Kuulostaa aika rajulta :/

      Poista
    4. Joo vaikka täällä pinto ja paint hevoset on enkkuja:D

      Poista