keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Vaihto-oppilaaksi?

Miten, miksi ja kuinka.

Ihan ensimmäiseksi sinun tulee miettiä, että tuletko pärjäämään vuoden ilman vanhempiasi sekä niiden tukea? En itse usko, että kieli tulee olemana kenellekään ongelma, kun enhän mäkään ollut hyvä englannissa, kun Suomesta lähdin, mutta nyt jo parin viikon kuluessa mun englannintaito on parantunut huomasti, vaikka olenkin ymmärtänyt tosi hyvin englantia, mutta sen kirjoittaminen sekä puhuminen on ollut mulle se ongelma. Nyt täällä ollessa, kun on ollut pakko tehdä molempia, jotta pystyn juttelemaan kavereilleni täällä sekä kasvotuste ja toistaiseksi myös facebookissa (mulla ei ole vielä puhelinta ja liittymää täällä). Jokainen, kun ulkomailla haluaa saada uusia ystäviä, kun lähtö vaihto-oppilaaksi on kuin uusi elämän alku. Siksi onkin tärkeää muista ettei ota liian usein yhteyttä vanhempiisi Suomeen eikä päivittäin suomalaisiin kavereihin, tottakai heitäkin pitää muistaa, mutta ei koko aikaa, kun silloin jatkatte vanhaa tuttua ja turvallista elämää ettekä ota uusia haasteita vastaan ulkomailla.

Toinen  asia, jonka ottaisin isosti huomioon on sinun oma luonteesi. Oletko ulospäin suuntautuva vai viihdytkö vain omissa oloissasi. Omasta mielestäni sellaisen ei kannata lähteä vaihto-oppilaaksi, joka ei uskalla avata suutaanja puhua. Kavereiden saamisen takia sun on puhuttava vaikka varsinkin amerikkalaiset tulevat suurinpiirtein juosten vastaan kysymään oletko uusi täällä ja mistä päin olet kotoisin. Tällä kertaa jenkkejä ainakin kiehtoi Suomi ja olenkin sitä opettanut uusille ystävilleni täällä, jopa muutaman kerran olen kysynyt opettajalta tai ystävältä suomeksi ja ihmetellyt mikseivät he vastaa, kunnes olen tajunnut, että sanoin suomeksi. Tämäkin on täysin normaalia, että kielet menevät sekaisin ja sitten sua pelottaakin taas avata suusi, kun pelkäät sanoavasi vahingossa suomeksi.

Jotkut katsovat myös tarkkaan todistuksesi - INTO ei kylä halua kuin peruskoulun todistukset, mutta kuitenkin jos sulla on suunnitelmissa tai haluat vaihto-oppilaaksi niin muista opiskella niin sulla tulee olemaan kohdemaassasi helpompii. Itse tosin tein juuri tämän virheen, että jätin lukion aivan heitteille Suomessa ja nyt joudun tekemään täällä enemmän töitä, mutta en silti niin ettei muuta aikaa jäisi. 

Seuraavaksi sun on hyvä alkaa vertailemana järjestöjä, että mikä sopii sun budjettiisiisi sekä minkälaisen vuoden haluat, esimerkiksi haluatko olla koko vuoden samassa perheessä - kuten minä tai vaihtaa perhettä pari kertaa vuoden aikana - kuten Rotary niminen järjestö. Eri järjestöt tarjoavat erillaisia mahdollisuuksia ja niitä onkin aivan joka lähtöön ja varmasti joku sopii. 

Sopivan järjestön löydettyä sekä mietittyä tarkasti asiaa on aika lähettää hakemuksia järjestölle sekä päättää kohdemaa tai oikeastaan toivoa sitä järjestöltä mikäli vain olet saanut kutsun haastatteluun sekä läpäissyt sen eli sinut on hyväksytty heidän vaihto-oppilas ohjelmaan, että minne maahan haluat. Joidenkin järjestöjen kautta saatta toivoa vielä osavaltiota, itse en kyllä tätä täyttäisi, sillä tämähän on seikkailu, eikä mikään tuttu matka tuttuun paikkaan.


-Millaista ruokaa siellä on (terveellistä?) ja mihin aikoihin syöt siellä? 
 Ruoka on juuri sellaista, kun haluat syödä. Mun perhe syö onneksi suht terveellisesti. Perunoita, salaattia, lasangea, mutta tietysti joskus myös kaikkea herkkua. Mä syön itse aamulla ennen koulun alkua aamupalan kuuden aikaa ja sitten koulussa yhden aikaa yleensä salaattia sekä sitten illalla perhene kanssa kotona
-Joudutko suomentamaan jotain esim. läksyjä ja kuinka paljon siellä annetaan kotitehtäviä? 
Joudun aika paljonkin suomentamaan asioita ja käytänkin google kääntäjää sekä sanakirja.orgia koko ajan koneella päällä joiden kanssa käännän asioita.
-Onko sulla yhtään ongelmia koulussa? (Löydätkö luokat, ymmärrätkö mitä opet puhuu? jne..) 
Ekana päivänä olin täysin hukassa, mutta menee kysymään niin sua autetaan suurinpiirtein koko päivän!
-Kuinka usein siellä pidetään kokeita? 
Meidän koulussa ei pidetä kokeita :)
-Saatko hyppiä esteitä tai lähteä maastoon ratsastamaan? 
Maastoon saan mennä jos joku on mukana ja hypätä en saa, kun Wes on PSSM positiivinen ja muut hevoset on länkkäreitä ja näyttelyhevosia
-Saako päättää mihin osavaltioon menee? 
Toivoa sai, mutta en toivonut mitään
-Miten pärjäsit lentokentällä? Oliko siellä joku auttamassa vai menitkö ihan yksin? 
Iha yksin olin ja pärjäsin hyvin kaikkialla on viittoja sekä orientaatioleirillä opetettiin kaikkea
-Miten saat rahaa sinne? Lähettääkö sun vanhemmat sulle vai otitko ihan vain mukaan?'
Vähän otin mukaan, muuten vanhemmat siirtää mun tilille. 

10 kommenttia:

  1. tää oli ihan supermielenkiintonen postaus! ja kans tosi hyvin kirjotettu :)
    rakastuin muuten tuohon uuteen banneriinkin!
    tästä blogista on tullu heti ehdottomasti yksi mun suosikeista, vaikka aloin lukea vasta suunnilleen toissa päivänä :DD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos !:)) Banneri pitäisi kyllä vaihtaa ajankohtaisempaan vaikka tykkäänki tosta ihan hirmusesti!

      Poista
    2. Joo mun mielest toi banneri onn ruma!

      Poista
  2. Ei kokeita? Niiiiin Amerikkaa, kiva kun siellä koulussa sitten pärjäät :):)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei, mutta sitten on isoja projekteja, jotka vaikuttavat numeroon eli ns. kokoeita joissa saa käyttää nettiä (kirjoja meillä ei ole)

      Poista
    2. Edelleen niin Amerikkaa. Ei ihme, että ihmiset siellä on niin sivistymättömiä ja niillä ei ole ollenkaan mitään yleiskoulutusta.

      Poista
  3. Toi onkin sitten eri banneri jo ;)

    VastaaPoista
  4. MItenköhän sä tämän perustelet? Ihan yhtälailla tehdään kaikki asita kuin Suomessakin, sekä yhtä sivistyneitä ja täällä on ollaan PALJON kohteliaampia kuin Suomessa. Ehkä kuitenkin suomalaisten pitäisi tehdä asialle jotain ei amerikkalaisten..

    VastaaPoista
  5. Nimenomaan suomalaisten pitäis ainaki opetella avoimuutta ja käytöstapoja! Mä en ainakaan täältä ruotsista haluu ikinä enää muuttaa suomeen ku auton allekkaan täällä ei jää jos kävelee suojatietä ja randomitki hymyilee ja joku saattaa jopa tulla juttelee:D näiden anonyymien kommenteista just huomaa sen suomalaisten ongelman ku kaikki vaa vituttaa tehkää ny itellenne jotain ni ei tarvi itkee paskaa elämää:D

    <3: aapskuli

    ps. kaisa oot tyhmä (pakko laittaa koodikielel ku en voi julkisest sanoo et on vähä ikävä sua)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no nimenomaa, täälläkin AINA avataan ovi toiselle ja sanotaan, thank you,please, ja teititellään!

      voi aappis, mullakin on ikävä sua ♥

      Poista